(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)
Kρότωνες/τσιμπούρια
Λοιμώξεις που προκαλούνται από τσιμπούρια
Λόγω θερμότερου χειμώνα μπορούν τα τσιμπούρια να επιβιώσουν. Μπορούν να μεταφερθούν δύο παθογόνα:
1 Ο ιός ΤΒΕ:
TBE είναι η συντομογραφία για τις εγκεφαλίτιδες (TBE) που προκαλούνται από κρότωνες/τσιμπούρια. Ο ιός ΤΒΕ βρίσκεται ιδιαίτερα στη νότια Γερμανία, κυρίως στην ανατολική Βαυαρία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σκανδιναβία και τα Βαλκάνια. Σε περίπτωση μόλυνσης, μετά από μια περίοδο επώασης 4-14 ημέρες, ακολουθεί η ασθένεια με συμπτώματα παρόμοια της γρίπης, με την ανάπτυξη της μηνιγγίτιδας (μηνιγγίτιδα) ή εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου) με μερική ανάκαμψη και θνητότητα από 1 έως 2 %. Παθητική ανοσοποίηση μετά τη μόλυνση είναι δυνατή μόνο κατά τις πρώτες 96 ώρες. Μετά απο εκεί δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Προστασία παρέχει μόνο η ενεργητική ανοσοποίηση με εμβολιασμό. Πρέπει να εμβολίζονται τα άτομα σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Ελβετία, νότιο δάσος της Βαυαρίας, κάτω Βαυαρία, Μέλανας Δρυμός, δυτική λίμνη της Κωνσταντίας, Odenwald), ιδιαίτερα σε άτομα που μένουν στο δάσος ή με επαγγελματικό κίνδυνο (π.χ. δασεργάτες). Η ανοσοποίηση διεξάγεται 3 φορές (1 χ στο διάστημα 2 – 6 εβδομάδες, και ο τρίτος εμβολιασμός σε 6 μήνες). Η διάρκεια της ανοσίας είναι 3 έτη.
2 Νόσος του Lyme:
Είναι μια βακτηριακή μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi, η οποία μεταδίδεται από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.
1 Σε περίπτωση ασθένειας μπορεί σε πρώτη φάση να αναπτύξει το μη ειδικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, γαστρεντερικές διαταραχές και πιθανώς πυρετό. Μπορεί να ακολουθείται από ερυθρότητα του δέρματος, η οποία αναπτύσσεται στο σημείο του τσιμπήματος από το τσιμπούρι (χρόνιο μεταναστευτικό ερύθημα), η οποία εξαπλώνεται φυγοκεντρικά.
χρόνιο μεταναστευτικό ερύθημα:
2 Στο δεύτερο στάδιο σχηματίζεται οίδημα στους λεμφαδένες, ενοχλήσεις στην καρδιά και το νευρικό σύστημα.
3 Στο 3ο στάδιο, είναι η νόσος των αρθρώσεων, η συρρίκνωση του δέρματος, του εγκεφάλου και των νευρικών διαταραχών. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, εμβολιασμός. Θα πρέπει να προσδιοριστούν, τα αντισώματα εναντίον του βακτηρίου στο αίμα 4 ως 6 εβδομάδες μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται διάγνωση και θεραπεία όταν δημιουργείται μεταναστευτικό ερύθημα (ερυθρότητα γύρω από τη θέση τσιμπίματος). Η θεραπεία είναι εφικτή και ως επί το πλείστον επιτυχής εδώ με αντιβιοτικά.