(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Fitness: Sports

Η κίνηση στην ύπαιθρο (ή ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά) έγινε αντιληπτή ως μια μορφή ισορροπίας στον έντονο ρυθμό της  καθημερινότητας στα μεγάλα αστικά και βιομηχανικά κέντρα.

Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικά πολύ πιο απτή έννοια. Κατ ‘αρχήν, κάθε υγιή αθλητική δραστηριότητα είναι μια μορφή άθλησης, π.χ. εκπαίδευση σε ένα αθλητικό σωματείο, στο γυμναστήριο ή ακόμα και η αποφυγή των κυλιόμενων κλιμάκων και ανελκυστήρων υπέρ της σκάλας – περιλαμβανομένης της κίνησης στην καθημερινή ζωή. Στοχευμένη άθληση συνήθως περιλαμβάνει προπόνηση σε δύναμη και την κατάρτιση στο συντονισμό. Για την υγεία σε όλες τις ηλικίες, είναι σημαντικό  να βελτιωθεί η ικανότητα στο συντονισμό και την αντοχή μας.

 

Ευεξία/Welness/Υγεία

Υγεία, η έννοια της Υγείας και του Ιπποκράτη (βλ. Φιλοσοφία), μεταφράζεται στην εποχή μας ως Wellness: καλή υγεία, με την ολιστική της έννοια.

Η έννοια της ευεξίας περιλαμβάνει: Ο τρόπος ζωής βασίζεται στην ευημερία, τη διασκέδαση και καλή φυσική κατάσταση. Υπάρχουν μέθοδοι και εφαρμογές για να βελτιώσει κάποιος τη φυσική, νοητική ή συναισθηματική ευεξία του. Για παράδειγμα με μασάζ, διατροφική συνείδηση, φυσική κατάσταση, διαχείριση του άγχους, μπορεί να επιτυχηθεί η ευημερία και ικανοποίηση. Σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση, θεωρούμε ως ευεξία την αρμονία του σώματος, του νου και της ψυχής. Μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως αναλογική ομοιόσταση.

Wellness/ευεξία μπορεί επίσης να περιγραφεί ως μια κατάσταση υγείας και ευτυχίας. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, έχουν από καιρό αναγνωριστεί τουλάχιστον από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάσταση ευημερίας, ο καθένας θα πρέπει να εργαστεί για τους καθοριστικούς παράγοντες της. Οι καθοριστικοί παράγοντες για την ευεξία σε διάφορες διαστάσεις μπορεί να είναι: η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και η κατάσταση της σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής, πνευματικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής υγείας, οπως επίσης ενα καλό εργασιακό περιβάλλον.

 

Σε ηλικιωμένους προτείνουμε να συμμετέχουν σε προγράμματα ευεξίας, ώστε να αισθάνονται καλύτερα και να έχουν περισσότερη ενέργεια. Τέτοια προγράμματα επιτρέπουν στα άτομα να αναλάβουν αυξημένη ευθύνη για τις συμπεριφορές τους και για τη διατήρηση της υγείας τους. Συχνά, από τη φοίτηση σε ιδιωτικό πρόγραμμα ευεξίας δίνονται πληροφορίες και συμβουλές για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, να σταματήσουν το κάπνισμα, ή για να μάθει κανείς να ασχοληθεί με το βάρος του. Η κατάρτιση σε θέματα διαχείρισης της διατροφής ή στρες, για τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες, τις αξιολογήσεις κινδύνου για την υγεία και τους ελέγχους υγείας είναι σημαντική.

• Συνειδητή διατροφή

•Fitness-συνειδητή κίνηση: τακτικά με τα κατάλληλα προγράμματα άσκησης

• Διανοητικά: χαλάρωση από το άγχος, τεχνικές διαχείρισης, όπως αυτογενή διαλογισμό, και  για παθητικούς τύπους: σάουνα και μασάζ

• Εκτίμηση της φύσης