Οι ελαστικές κάλτσες συμπίεσης

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Η συμπίεση χρησιμοποιώντας ελαστικές κάλτσες συμπίεσης, είναι η πιο αποτελεσματική συντηρητική επιλογή θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας. Το κύριο χαρακτηριστικό της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η διαστολή των φλεβών με ανεπαρκή κλείσιμο της βαλβίδας και έτσι υπάρχει μια αύξηση της ενδοφλεβικής πίεσης. Με εξωτερική πίεση με τις ελαστικές κάλτσες συμπίεσης, οι φλέβες εκκενώνονται και η φλεβική υπέρταση αντισταθμίζεται.

Οι κάλτσες συμπίεσης οδηγούν σε μια επεμβατική θεραπεία σε ταχύτερη ανάκαμψη, διότι οι περιοχές που δεν φαίνονται, μπορεί να απορροφηθούν από το σώμα πιο γρήγορα και ο πόνος μειώνεται.

Κάλτσες συμπίεσης δεν ασκούν μια ομοιόμορφη πίεση κατά μήκος του ποδιού, με τη μέγιστη στο κατώτερο άκρο. Η μέγιστη πίεση εφαρμόζεται στην περιοχή του αστραγάλου, και μειώνεται με την κνήμη και το μηριαίο οστό. Αυτή η πίεση (mm Hg) μετρήθηκε σε χιλιοστόμετρα υδραργύρου. Σε αυτή τη βάση, οι κάλτσες ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες της κλάσης I  ως IV.

Οι κάλτσες κατηγορίας Ι ασκούν μικρότερη πίεση από 14 σε 22 mmHg, και είναι κυρίως για την πρόληψη και λιγότερο για τη θεραπεία των φλεβικών ασθενειών.

Οι κάλτσες κατηγορίας II ασκούν πίεση 22-30 mmHg. Αυτές είναι οι πιο κοινές σε χρήση στη συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας ή μετά από θεραπευτικές επεμβάσεις, όπως σκληροθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Οι κάλτσες κατηγορίας III και IV έχουν μια ισχυρότερη συμπίεση και χρησιμοποιούνται για σοβαρές μορφές της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και στάσης όπως στη λιποδερματοσκλήρυνση,  σε φλεβικά έλκη, και για τη διαχείριση του λεμφοιδήματος.

Η φλεβική ανεπάρκεια και το λεμφοίδημα σχετίζονται με πρήξιμο (οίδημα), κυρίως στην περιοχή του αστραγάλου και την κνήμη. Το οίδημα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της βαρύτητας και είναι συνήθως χειρότερα τις απογευματινές ώρες. Το οίδημα μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος, και έχει τα πόδια του σε μια υπερυψωμένη θέση. Οι ελαστικές κάλτσες συμπίεσης πρέπει να φορεθούν από νωρίς το πρωί, κατά προτίμηση όταν ο ασθενής σηκώνεται για να αποφευχθεί το οίδημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κάλτσες πρέπει πάντα ακατέργαστη κατά την κατάκλιση, με εξαίρεση τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά τη χειρουργική θεραπεία και μόνο εάν ο γιατρός δίνει τέτοιες συστάσεις.

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι διαθέσιμες σε διάφορα μήκη, όπως τα γόνατα – μηρό – υψηλά. Υπάρχουν επίσης ειδικά καλσόν συμπίεσης της εγκυμοσύνης και ελαστικές κάλτσες για συγκεκριμένες εφαρμογές.