(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

 

Μυκητιασική νόσος του τριχωτού της κεφαλής (tinea capitis)

Υπάρχουν αρκετοί μύκητες (ανάλογα με τη χώρα / ήπειρο). Σε περιπτώσεις προσβολής του τριχωτού της κεφαλής, οδηγούν σε διάφορους βαθμούς φλεγμονώδων αντιδράσεων. Σε ήπιες περιπτώσεις, μόνο μια επιφανειακή μυκητιασική λοίμωξη οδηγεί σε φολιδωτό και μερικώς άτριχο τριχωτό της κεφαλής. Ισχυρότερες και πιο βαθιά μυκητιασικές λοιμώξεις συχνά οδηγούν σε πυώδη, φλεγμονώδεις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής που μπορεί να οδηγήσει σε ουλές, με μόνιμη ατριχία σε εκείνα τα σημεία σε περιπτώσεις με ανεπαρκή ή καθυστερημένη έναρξη της θεραπείας. Φορείς μυκητιακών ασθενειών μπορούν  να προσβάλλουν τα κατοικίδια ζώα, όπως τις γάτες. Θεραπευτικά πρέπει να δίνεται τοπική και συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

Βακτηριακές λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής (βακτηριακή θυλακίτιδα)

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πρωτογενή ή ως συνέπεια άλλων διαταραχών του τριχωτού της κεφαλής, που μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση των θυλάκων της τρίχας με βακτήρια (σταφυλόκοκκοι συνήθως). Κλινικά σχηματίζονται κιτρινωπές, πυώδης βλάβες του δέρματος. Συχνά σχηματίζονται φλύκταινες, παρουσιάζεται φαγούρα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της φλεγμονής. Θεραπευτικά πρέπει να δίνεται τοπική και συστηματική φαρμακευτική αγωγή.