Τοξίνη αλλαντίνης  Botulinum Toxin

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Τοξίνη αλλαντίνης (καθαρισμένη πρωτεΐνη του βακτηρίου Clostridium botulinum), είναι κατάλληλη για τη θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου, για παράδειγμα τις λεγόμενες γραμμές συνοφρυώματος, σε πρώιμο προς μεσαίο στάδιο. Είναι δυνατή η επεξεργασία των πτυχώσεων όπως ρυτίδες πόδι της χήνας, ρυτίδες στο μέτωπο, ρυτίδες γύρω από το στόμα και ρυτίδες στο λαιμό.

Στη θεραπεία των ρυτίδων, η ουσία είναι ενέσημη με μια λεπτή βελόνα μέσα στο μυ, και έτσι αναστέλλετε η ώθηση μετάδοσης μιας κίνησης στους μυς, η οποία οδηγεί σε μυϊκή ένταση, και ως εκ τούτου να σχηματίσουν τις ρυτίδες. Ετσι αδρανοποιεί η ουσία προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου. Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ. Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει. Για διαρκή εξομάλυνση των ρυτίδων, θα πρέπει τακτικά να γίνεται θεραπεία με την αλλαντική τοξίνη, το νωρίτερο μετά από 3 μήνες, να επαναληφθεί. Η επίδραση της τοξίνης αρχίζει μέσα στην πρώτη εβδομάδα, η πλήρης επίδραση είναι ορατή μετά από 7-14 ημέρες. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 4-6 μήνες και προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης.

Οι περιοχές που γίνονται οι ενέσεις για θεραπεία ρυτίδων είναι:

ρυτίδες μετώπου (ρυτίδες έκπληξης)
ρυτίδες μεσοφρύου (ρυτίδες θυμού)
ρυτίδες ματιών (πόδι χήνας)
για ανύψωση της γωνίας φρυδιού
για ρυτίδες μύτης (bunny lines)
για ρυτίδες λαιμού (βελτιώνει την χαλάρωση λαιμού)
ρυτίδων στόματος και χειλιών
στο μπούστο (ντεκολτέ) για νεανικότερη όψη
για την ανύψωση των γωνιών του στόματος, ώστε να εξαλειφθεί η θλιμμένη έκφραση (marionette lines).