(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Εκζεμα

“Έκζεμα” είναι τώρα ένας γενικός όρος για μια ποικιλία από καλοήθη, μη μεταδοτική ασθένεια, που συνήθως συνδέεται με αλλοιώσεις του δέρματος και φαγούρα. Το έκζεμα είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του δέρματος. Συμπτώματα μπορεί να είναι: ερυθρότητα, απολέπιση, φουσκάλες, ρωγμές και φαγούρα.

Ατοπική δερματίτιδα / έκζεμα

Επίσης ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα. Είναι μακράν η πιο κοινή μορφή εκζέματος. Καθώς η “ατοπική” αναφέρεται σε μια κληρονομική προδιάθεση για αλλεργίες, αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση, έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα), για το ξηρό δέρμα και κνησμό.

Για την ανάπτυξη της ατοπικής δερματίτιδας δεν υπάρχει ενιαία αιτία. Σήμερα, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι είναι μια γενετική διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στη ρύθμιση του δέρματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερύθημα και έντονο κνησμό. Η νόσος εξελίσσεται σε κύματα. Το ατοπικό έκζεμα θεωρείται ότι δεν είναι ιάσιμη ασθένεια, αλλά είναι θεραπεύσιμη. Η θεραπεία αποτελείται κυρίως από την θεραπεία της χαρακτηριστικής ξηρότητα του δέρματος και την εξωτερική χρήση των αντι -φλεγμονωδών παραγόντων. Υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας, η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχτεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις .

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Τυπικά, αυτό θα σημαίνει εκζεματώδη, δύσκολα φαγούρα, αλλοιώσεις του δέρματος σε περιοχές του δέρματος με τους πιο σμηγματογόνους αδένες, δηλ. στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, πτυχώσεις της μύτης, τα αυτιά, μερικές φορές η περιοχή του θώρακα.

Ο λόγος είναι μια γενετική προδιάθεση, η οποία συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ασθένεια έχει επιπλέον επιρροές μικροβιακές, ειδικά το Pityrosporum ovale ή Malassezia furfur.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες  για την πρόκληση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας:

Αυξημένη εφίδρωση (το καλοκαίρι, ο αθλητισμός, συνθετικά ρούχα, λιπαρές κρέμες), αλκοόλ (π.χ. με αύξηση στις νυχτερινές εφιδρώσεις), ψυχολογικό στρες (πολύ συχνά!), εντερικές λοιμώξεις με Candida albicans. Διαταραχές του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα HIV λοίμωξη.

Θεραπεία

Λόγω του υπερβολικού αποικισμού με την Pityrosporum ovale, η αντιμυκητιασική θεραπεία παίζει έναν κεντρικό ρόλο. Χρησιμοποιούνται κετοκοναζόλη, κυκλοπυροξαμίνη, και τα προϊόντα που περιέχουν πυριθειόνη ψευδαργύρου, σελένιο (κυρίως σαμπουάν). Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την οξεία φάση των φλεγμονωδών και ουσίες σε μορφή γελών, κρεμών, αλοιφών ή διαλύματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια εσωτερική θεραπεία με αντιμυκητιασικούς παράγοντες, κορτικοστεροειδή, ή τοπικά ανοσοτροποποιητικά (αναστολείς της καλσινευρίνης).

 

Εκζεμα εξ επαφής

Η επαφή με ορισμένες ουσίες μπορεί να εξελιχθεί σε μία αντίδραση υπερευαισθησίας ή αλλεργίας σε μορφή εκζέματος. Αν αποφεύγεται η επαφή το έκζεμα δεν εμφανίζεται πλέον. Αν υπάρχει φλεγμονή στο δέρμα, έρχεται αυτό τότε σε επαφή με την ουσία (αλλεργιογόνο). Υπάρχουν άνθρωποι που όταν έρχονται σε επαφή με ορισμένες ουσίες δείχνουν υπερευαισθησία (ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, όπως το έκζεμα της νοικοκυράς προκαλείται από πάρα πολύ πλύσιμο των χεριών) ή αλλεργική  (π.χ. δερματίτιδα νικελίου) αντιδρούν.

Αυτός ο τύπος εκζέματος μπορεί να θεραπευτεί με απλές θεραπείες και την αποφυγή της αιτιολογικής ουσίας στον κανόνα.

 

Εκζεμα από αφυδάτωση

Σε μεγαλύτερες ηλικίες χάνεται η ελαστικότητα, η απαλότητα του δέρματος και η ικανότητα δέσμευσης νερού του δέρματος μειώνεται. Λόγω της απώλειας των ελαστικών ινών και την ατροφία του υποδόριου λιπώδους ιστού, το δέρμα είναι λεπτό και δείχνει χωλότητα. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, το κρύο, η ξηρασία, η χρήση λάθος καλλυντικών ή πολύ συχνό πλύσιμο με ακατάλληλα φάρμακα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Οι ορμόνες παίζουν έναν ρόλο, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες παραπονιούνται για το ξηρό δέρμα.