(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Λεύκη

Λεύκη: Leukopathia acquisita

Λεύκη (Λατινική λεύκη «ringworm, ασθένεια του δέρματος.”? Med Leukopathia acquisita, Ελληνική λευκὀς ” λευκό ” πἀθος ” υποφέρουν ” Latin acquisita «απέκτησε» ) ή λευκή κηλίδα της νόσου. Είναι τυπικές οι διαταραχές της χρωστικής ουσίας, της μελανίνης, υπό μορφή λευκών κηλίδων του δέρματος. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα έχουν τα προσβεβλημένα κύτταρα υψηλή περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), το οποίο εμποδίζει το σχηματισμό μελανίνης (κύτταρα για τη χρωστική ουσία). Αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, ακόμη και μετά από χρόνια παρακμή του H2O2 μπορεί να οδηγήσει πάλι να σε επανόρθωση του χρώματος.

Αιτίες

Η λεύκη συχνά συνοδεύεται από αυτοάνοσες ασθένειες, όπως σε παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και σακχαρώδη διαβήτη.

Θεραπεία

Η λεύκη είναι ανίατη. Συνίσταται η χρήση των αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας.  Στεροειδή, ανταγωνιστές καλσινευρίνης, UVA, UVB ή PUVA θεραπεία, excimer laser (308 nm) μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι επεξεργασίας αναμένεται να διεξαχθούν υπό τη μορφή πολλών, σύντομων και τακτικών συνεδριών από έξι έως δώδεκα μήνες. Σε μια ακτινοβολία UV θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για αποφυγή μελλοντικών βλαβών όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις, αυτόλογα μελανοκύτταρα μπορούν (δότης και λήπτης είναι το ίδιο) να μεταφυτευτούν.

Καμουφλάζ ή κατάποση του β-καροτενίου σε υψηλότερες δόσεις είναι μια μορφή συμπτωματικής θεραπείας. Το κύριο αλκαλοειδές του μαύρου πιπεριού, πιπερίνη, φαίνεται να διεγείρει τη χρώση σύμφωνα με μια μελέτη.