(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

HPV

Λοιμώξεις με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Ποιες ασθένειες προκαλεί η λοίμωξη με HPV;

Περίπου ήμισυ του συνόλου των ιών HPV προκαλούν καλοήθη δερματική βλάβη, όπως επίσης και στους βλεννογόνος ιστούς. Μόνο σπάνια παρατηρείται κακοήθη εξαλλαγή.

Το πιο γνωστό που προκαλείται από τον ιό HPV είναι οι μυρμηγκιές. Εκτός από τους προαναφερθέντες τύπους μπορούν να προκαλεστούν κονδυλώματα, θηλώδη αλλαγές, όπως τα αιχμηρά κονδυλώματα (οξυτενές κονδύλωμα, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων) και κονδυλώματα του στόματος, του φάρυγγα και των ούλων.

Επίσης, μια αυτομόλυνση και εξάπλωση των κονδυλωμάτων είναι δυνατή. Εάν τα κονδυλώματα τραυματιστούν, νέα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή.

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές είναι η πιο κοινή μορφή της προσβολής με τον ιό. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά κυρίως στα άκρα των δακτύλων και το πίσω μέρος των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Συχνά βλέπει κανείς την εμφάνισής τους στην ατοπική δερματίτιδα, σε πολύ ξηρό ή υγρό δέρμα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως στις πισίνες και στα κοινόχρηστα αποδυτήρια, καθώς και σε διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις. Η νόσος θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική. Η εμφάνιση εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την ανοσολογική κατάσταση του συγκεκριμένου ασθενούς. Μπορεί π.χ. με συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (π.χ. μετά από μεταμόσχευση οργάνων ή λοίμωξης από HIV) να προκαλεστεί μια εξάπλωση σε όλο το σώμα.

 

Κονδυλώματα

Αυτοί οι τύποι των κονδυλωμάτων είναι ιδιαίτερα κοντά σε βλεννογόνο ιστό ιδιαίτερα των γεννητικών οργάνων και γύρω από τον πρωκτό. Η μετάδοση γίνεται συνήθως μέσω σεξουαλικών συντρόφων. Ιδιαίτερα στην υγρασία, καθώς και σε μαλακωμένη και με θραύσματα επιφάνεια του δέρματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα επίπεδα κονδυλώματα. Αυτά βρίσκονται συχνά στον τράχηλο και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας.

Θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HPV

Πρώτον, τα συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των μυρμηγκιών με παράδειγμα Guttaplast και στη συνέχεια η μηχανική απομάκρυνση (π.χ. ελαφρόπετρα). Επιπλέον, μια ποικιλία από διαφορετικές λύσεις που θα σκοτώσει τον ιό από τη μία πλευρά, η αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, από την άλλη (π.χ. Veramed, Verrumal) σχεδιάζονται. Όχι σπάνια, μια υποβλητική θεραπεία είναι επιτυχής σε παιδιά.

Αν δεν είναι αρκετά τα θεραπευτικά μέτρα, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες χειρουργικές διαδικασίες. Αυτές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία. Κρυοθεραπεία, λέιζερ ή χειρουργικά με ένα ψαλίδι ή νυστέρι.

Τι μπορείτε να κάνετε υποστηρικτικά;

Σε άτομα με κρύα χέρια και πόδια θα πρέπει να γίνει διαστολή των περιφερικών αγγείων, για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό γίνεται με αγγειακή εκπαίδευση με π.χ. αγγειοδιασταλτικά φάρμακα, ζεστές κάλτσες, γάντια και κατάλληλα υποδήματα. Μεγάλη σημασία εδώ εχουν οι φυσικές θεραπείες, ειδικά η υδροθεραπεία Kneipp με ζεστό και κρύο ντους, καθώς και ζεστά λουτρά. Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι να εξασφαλιστεί επαρκής υγιεινή. Στην περίπτωση κονδυλωμάτων είναι να αποφευχθεί η εκ νέου μόλυνση και επίσης να αναζητήσει θεραπεία ο εταίρος σύντροφος.

Διεπιστημονική Θεραπεία:

Tα κονδυλώματα που υπάρχουν επάνω στην ουρήθρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως και ουρολογικές παθήσεις από ουρολόγους. Όταν υπάρχει λοίμωξη του κόλπου και της μήτρας, μία γυναικολογική παρουσίαση απαιτείται.