(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια καλοήθης, συχνά χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος του προσώπου. Η αιτία της ροδόχρου ακμής είναι ακόμα άγνωστη και ασαφής. Προφανώς, η προδιάθεση είναι κληρονομική και εμφανίζεται σε διάφορα στάδια.  Διάφορες αιτίες έξαρσης  μπορούν να είναι ο ήλιος, η ζέστη, το κρύο, το άγχος, ερεθισμός του δέρματος που οφείλονται σε καλλυντικά ή – στις γυναίκες – είναι ορμονικές αλλαγές.

####
###

Coupe de rose – Στάδιο Ι

Στο στάδιο Ι, τα διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία στα μάγουλα, είναι η πιο ήπια μορφή της ροδόχρου ακμής. Είναι μια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος που εμφανίζονται ως ερύθημα, ιδίως υπό το φως και τον τύπο του δέρματος.

Στάδιο ΙΙ

Το στάδιο ΙΙ είναι ο φλεγμονώδης τύπος της ροδόχρου ακμής, και παρουσιάζετε ως φλεγμονώδεις τύπος. Εντοπίζετε ιδιαίτερα στο μέτωπο, τη μύτη και τα μάγουλα, με μια μορφή που θυμίζει την ακμή.

Στάδιο ΙΙΙ

Η πιο σοβαρή μορφή, το στάδιο III, συνδυάζεται με μια διεύρυνση των σμηγματογόνων αδένων. Δεδομένου ότι είναι πιο πολυάριθμοι στην μύτη, μπορεί να σχηματιστεί εκεί η λεγόμενη βολβώδης μύτη (ρινοφύμα).

Η θεραπεία της ροδόχρου ακμής θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα για να σταματήσει την εξέλιξη της. Η ροδόχρους ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί στα διάφορα στάδια ανάλογα: με καλλυντικά, μη ερεθιστικό υγρό καθαρισμού και συντήρησης, εσωτερικά και εξωτερικά φάρμακα, θεραπείες με λέιζερ και IPL ή χειρουργική.

Στο πρώτο στάδιο είναι δυνατή η θεραπεία με λέιζερ των αγγείων, IPL θεραπεία ενάντια στην ερυθρότητα και συνεπής φροντίδα του προσώπου.

Στο δεύτερο στάδιο με εσωτερική θεραπεία (π.χ. τετρακυκλίνες) και εξωτερική αντι- φλεγμονώδη θεραπεία (π.χ. μετρονιδαζόλη, πιμεκρόλιμους/pimecrolimus ).

Στο τρίτο στάδιο οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι συχνές (π.χ. με λέιζερ).

Περιστοματική δερματίτιδα (παρόμοια με τη ροδόχρους ακμή)

Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια της ενηλικίωσης και επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες. Ως αιτιολογικοί παράγοντες είναι εκτός από μια γενετική προδιάθεση, ένας αριθμός παραγόντων όπως: καλλυντικά και προϊόντα στοματικής υγιεινής, δυσανεξίες και αλλεργίες, θεραπεία με κορτιζόνη, ορμονικοί παράγοντες, γαστρεντερική νόσος, δυσανεξία στο φως, γαστρεντερικός αποικισμός με Candida albicans και ψυχολογικοί παράγοντες. Οι αιτίες θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και αν είναι δυνατόν, να γίνουν ανάλογες τροποποιήσεις. Η νόσος εκδηλώνεται με ερυθρότητα, μικρές βλατίδες και φλύκταινες, κυρίως γύρω από το στόμα (περιστοματική), αλλά, επίσης, και μέχρι τα βλέφαρα. Η ασθένεια μπορεί να επεκταθεί, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Θεραπεία:

Προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλοι οι αιτιολογικοί παράγοντες. Αποκατάσταση της γαστρεντερικής λειτουργίας. Λιγότερο στρες, αν είναι δυνατόν. Αποφυγή όλων των καλλυντικών.  Προσεκτικός καθαρισμός με τα προβλεπόμενα καθαριστικά. Συνίσταται εξωτερική και εσωτερική θεραπεία με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αρχικά χρησιμοποιείται ελαιώδες υγρό και συσκευασίες και φακέλους. Μην εφαρμόζετε κορτιζόνη! Θάλασσα ή βουνό ευνοούν τη πορεία της νόσου.