(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμμένες φλέβες στο δέρμα. Είναι διευρυμένα σε αραχνοειδή διάταξη αιμοφόρα αγγεία μπλε ή κόκκινα, σε περιοχές των κάτω και πάνω μέρος των μηρών. Μπορεί να προκύψουν σε μια ασθένεια του κατώτερου φλεβικού συστήματος. Έτσι, θα πρέπει να γίνεται μια εξέταση του φλεβικού συστήματος πριν από τη θεραπεία των ευρυαγγειών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει οικογενειακή κληρονομική επιβάρυνση. Επίσης άλλοι παράγοντες είναι η ορθοστασία, ορμονικοί παράγοντες, εγκυμοσύνη, φλεβική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, το τραύμα και η κληρονομικότη. Μέθοδοι αποτρίχωσης όπως το κερί ή αποτριχωτικές κρέμες μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα των ευρυαγγειών.

Για τη θεραπεία των ευρυαγγειών προσφέρονται διάφορες μέθοδοι θεραπείας. Ο ευκολότερος, ασφαλέστερος και πιο σημαντικός τρόπος με τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα είναι η σκληροθεραπεία. Σε αυτήν την θεραπεία χρησιμοποιείται η ουσία πολιδοκανόλη (π.χ. Aethoxysclerol), η οποία ως εκ τούτου οδηγεί σε συγκόλληση («σκληρυντική») και την εξαφάνιση των παρεμβαλλόμενων αγγείων. Το φάρμακο προκαλεί βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα του αυλού της φλέβας και έτσι κλείνει.

Πόσες θεραπείες είναι απαραίτητες για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξαρτάται πρωτίστως από τον αριθμό των ευρυαγγειών. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο. Περιορισμοί στην καθημερινή ζωή δεν υπάρχουν, εκτός από το ότι δεν επιτρέπετε να υποβάλετε τα πόδια σας μετά τη θεραπεία σε ηλιακό φως για έξι εβδομάδες.

Ενθαρρύνουμε όλους τους ασθενείς ελαστικές κάλτσες συμπίεσης μας για πέντε έως δέκα ημέρες μετά από κάθε συνεδρίαση.