(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και τις αρθρώσεις και χαρακτηρίζεται από μια χρόνια ή υποτροπιάζουσα πορεία. Η σοβαρότητα και η εξέλιξη είναι πολύ διαφορετική ανα περίπτωση.

Η ψωρίαση είναι χρόνια ή επεισοδιακή. Αποτελεί οριοθετημένες, ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται με ασημί λέπια, σε τυπικές θέσεις (κεφάλι, τους αγκώνες, τα γόνατα, κόκκυγα). Σε άλλες περιπτώσεις διανέμετε με γενικευμένη ερυθρότητα και απολέπιση σε όλο το δέρμα (ερυθροδερμία). Η ψωρίαση έντονα προκαλείτε από μηχανικό ερεθισμό (Köbnerphänomen), από μολύνσεις, είναι ποιο έντονη σε κάποιες εποχές (χειρότερα το χειμώνα, περισσότερο το καλοκαίρι), με το συναισθηματικό στρες και το αλκοόλ.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μία τοπική θεραπεία είναι επαρκείς ή σε πολύ υψηλή έκταση και  σοβαρότητα είναι αναγκαία μια  συστηματική θεραπεία.

Περιποίηση: λουτρά με λάδι, ενυδατικές κρέμες και λοσιόν, σαμπουάν

Ειδική τοπική θεραπεία:

1 κορτιζονούχες αλοιφές είναι χρήσιμες σε οξείες μορφές στην αρχή,  ως μακροχρόνια θεραπεία δεν φέρνει την επούλωση.

2 συμπληρώματα βιταμίνης D3: Αυτά έχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις φλεγμονώδεις πλάκες ψωρίασης.

3 σκευάσματα που περιέχουν πίσσα είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά, αλλά έχουν έντονη οσμή.

4 διθρανόλη είναι το πιο αποτελεσματικό τοπικό παρασκεύασμα στην ψωρίαση. Η χρήση εκτελείται περισσότερο ως «θεραπεία λεπτών”, σύμφωνα με την οποία  η διθρανόλη μπορεί να αφεθεί στις δερματικές αλλοιώσεις μόνο μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένεται. (η διθρανόλη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα γύρω, και είναι ο λόγος που θα πρέπει να καλυφθεί )

Φωτοθεραπεία (light therapy):

Η φωτοθεραπεία UVB ή ενισχυμένο φως UVA παρέχει πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για τα εκτεταμένα ευρήματα. Η ευαισθησία στο φως προηγουμένως αυξάνετε από τη τοπική ή εσωτερική χρήση των psoralen (ενισχυτές ευαισθησίας στο φως). Απαιτείται, ωστόσο, οι συχνές θεραπείες (15-20 ) σε σύντομα χρονικά διαστήματα (2-3 ημέρες). Τα καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας με φως επιτυγχάνονται με θεραπεία UVB 311nm. Δείχνει τα καλύτερα αποτελέσματα και τις λιγότερες παρενέργειες, όπως ερυθρότητα, ή μακροχρόνια φωτογήρανση. Η έκθεση πραγματοποιείται 3-5 φορές την εβδομάδα, το καθένα με χρόνους μόνο πολύ μικρής διάρκειας.

Συστημική Θεραπεία

Σε ισχυρή έκφραση της ψωρίασης, ανοσοκατασταλτικοί παραγόντες όπως η μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, ή ασιτρετίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μια ποιο νέα μορφή θεραπείας είναι η χρήση βιολογικών παραγόντων. Η επιλογή και η χρήση των κατάλληλων σε μεμονωμένες περιπτώσεις βιολογικών απαιτεί εμπειρία και μια προσεκτική διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου (λοιμώξεις) και συνοδά νοσήματα (συνοδευτικές ασθένειες), όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη. Αν η ψωρίαση δεν είναι ακόμα ιάσιμη, έτσι οι διαθέσιμες θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής και της ικανότητας της εργασίας των πληγέντων.

Επιπρόσθετη θεραπεία: Λόγω της εξαιρετικά χρόνιας, συχνά δια βίου πορεία της νόσου, ορισμένες θεραπείες (διαιτητική θεραπεία, ομοιοπαθητική) έχουν αποδειχθεί ως συνοδευτικά χρήσιμες.