(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Μελάνωμα

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο κακοήθης μορφή όλων των καρκίνων του δέρματος. Το μελάνωμα όχι μόνο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά συχνά οδηγεί σε πρόωρη μετάσταση. Το μελάνωμα είναι υπεύθυνο για το 90 % των θανάτων που προκαλούνται από καρκίνο του δέρματος.

Κακοήθη μελανώματα εμφανίζονται μόνο σε 30 % των περιπτώσεων των προϋπαρχόντων σπίλων. Στο 70% των περιπτώσεων προκύπτουν σε νέα σημεία, με κλινικά υγιές δέρμα. Μπορεί, επίσης, να συμβεί σε μη πρωτογενή οπτικές περιοχές του δέρματος (π.χ., του τριχωτού της κεφαλής, τη στοματική κοιλότητα, τον γαστρεντερικό βλεννογόνο βυθού, κ.λπ.).

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι ο ανοιχτός τύπος του δέρματος, εγκαύματα στη νεαρή ηλικία, πολλοί άτυποι σπίλοι και μελανώματα στην οικογένεια.

Συστήνουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος ή είχαν ήδη ένα κακόηθες μελάνωμα, να εξετάζονται από ειδικευμένους δερματολόγους σε τακτικά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον ετησίως).

Ο κίνδυνος για δυσπλαστικούς σπίλους και τα μελανώματα αυξάνεται όταν είναι σε κρυφά σημεία όπου η άμεση παρατήρηση σε μη εύκολα προσβάσιμες περιοχές είναι δύσκολη, όπως εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, κάτω από τα νύχια, στη γεννητική ή πρωκτική περιοχή. Αλλά μετά από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μέσω χειρουργικής αφαίρεσης, η πρόγνωση είναι καλή.