Ενδαγγειακές επεμβάσεις

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Πρόκειται για μια μέθοδο που βρίσκεται πάνω από περίπου 10 χρόνια σε εφαρμογή στην αντιμετώπιση των κιρσών. Απαιτείται καθετήρας, και με τη μέθοδο των λέιζερ και με τη μέθοδο της ραδιοσυχνότητας. Η ενδαγγειακή θεραπεία είναι μια εναλλακτική λύση, φιλική προς τον ασθενή, σε σχέση με τη χειρουργική μέθοδο.

 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γίνεται μια παρακέντηση της φλέβας, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται μια μικρή τομή πάνω από το γ

 

όνατο ή τον αστράγαλο, ώστε να πραγματοποιείται η εισαγωγή της ίνας του λέιζερ. Η ίνα εισέρχεται με τη βοήθεια ενός φλεβικού καθετήρα μόνο 2-3 χιλιοστών πάχους μέσα στη φλέβα.

Η ενδαγγειακή θεραπεία με λέιζερ ή ραδιοκύματα είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία των κιρσών. Και στις δύο μεθόδους, δε μένει σχεδόν κανένα σημάδι.

Πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται χρήση υπερήχων για τον προσδιορισμό της διαμέτρου της φλέβας και έτσι να επιλεχτεί η κατάλληλη ενέργεια. Κατά τη συνεδρία, η θέση του καθετήρα ελέγχεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή θέση της ίνας και να αποφεύγονται οι φλεβικές παρενέργειες.

Η θεραπεία ραδιοκυμάτων και λέιζερ γίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών με τοπική αναισθησία. Συνήθως ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές δραστηριότητες του αμέσως μετά τη διαδικασία. Συνίσταται ελαστικές κάλτσες συμπίεσης για 10 ημέρες. Ένας έλεγχος εξακολουθεί να εκτελείται μετά από 1-3 εβδομάδες και 3 μήνες, ανάλογα με τα ευρήματα.

Η μέθοδος με χρήση λέιζερ, λειτουργεί με υψηλές θερμοκρασίες στο άκρο του καθετήρα. Από την ακτινοβολία λέιζερ, το εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας θερμαίνεται σε περίπου 70 βαθμούς Κελσίου, και έτσι καταστρέφεται. Η κατεργασμένη φλέβα μετά τη θεραπεία είναι κολλημένη. Κλείνοντας έτσι τη φλέβα, η παθολογική επαναρροή του φλεβικού αίματος (παλινδρόμηση) αποφεύγεται. Η φλέβα σκληραίνει αρχικά, ως να υποχωρήσει πλήρως κατά τη διάρκεια μερικών μηνών, διασπάται από το σώμα και μετατρέπεται σε συνδετικό ιστό. Μπορεί κατά τη θεραπεία να διαρρεύσει το αίμα προς τον περιβάλλοντα ιστό και συχνά να σχηματιστούν αιματώματα.

Η μέθοδος ραδιοκυμάτων (γνωστή επίσης και με το όνομα «VNUS closure” ή ” closure Fast”), είναι εξίσου πολύ αποτελεσματική. Εδώ, μία επακριβώς ελεγχόμενη θερμοκρασία παράγεται στο άκρο του καθετήρα, το οποίο δρα για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη φλέβα στη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Η φλέβα κλείνει και αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να υπάρξει στρέβλωση του περιβάλλοντος ιστού. Η. Η φλέβα σκληραίνει αρχικά, ως να υποχωρήσει πλήρως κατά τη διάρκεια μερικών μηνών, διασπάται από το σώμα και μετατρέπεται σε συνδετικό ιστό.

Πιθανές παρενέργειες

Ειδικές επιπλοκές λέιζερ: αιμορραγία, επαναιμορραγία, πολύ σπάνια διάτρηση της φλέβας με τον καθετήρα, μώλωπες, πόνος, οίδημα, εγκαύματα, τραυματισμό των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των παρακείμενων οργάνων, μόλυνση, θρόμβωση, εμβολή, καθυστερημένη επούλωση πληγών, ανεπιθύμητες ουλές, σκλήρυνση του ιστού, υποτροπή κιρσών, ανωμαλίες στην υφή του δέρματος, μελάγχρωση του δέρματος, πολύ σπάνια μπορεί να μην επιτευχθεί το κλείσιμο της φλέβας.

Μικρές και μεγάλες αιμορραγίες υποχωρούν μετά από 2-6 εβδομάδες. Σπάνια μια μελανιά (αιμάτωμα) πρέπει να επιλυθεί χειρουργικά.

Σπάνια παρατηρούνται αντιδράσεις όπως. υπερευαισθησία σε αναισθητικά, για παράδειγμα ναυτία, κνησμός ή εξάνθημα του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα, τους βλεννογόνους, την καρδιά, την κυκλοφορία, τα νεφρά ή τα νεύρα (π.χ., οίδημα του βλεννογόνου στο λάρυγγα, κρίσεις άσθματος, κυκλοφορική καταπληξία ή σοκ) που απαιτούν νοσηλεία. Μπορείτε, ενδεχομένως, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή ενδιάμεσες περιπτώσεις και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες που προκαλούνται από την έλλειψη αιμάτωσης των οργάνων (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια).

Ορισμένα πλεονεκτήματα

Αποφεύγεται τη χειρουργική επέμβαση στη βουβωνική χώρα
Δεν υπάρχουν σημάδια ή περικοπές
Καλά αισθητικά αποτελέσματα
Πολύ καλή συμβατότητα
Χαμηλή πιθανότητα για παρενέργειες