Δέρμα και Αθλητισμός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δέρμα και Αθλητισμός

 

Ο αθλητισμός είναι πολύ ευνοϊκός για την υγεία, αλλά και για το δέρμα. Οδηγεί σε βελτιωμένη ροή αίματος στον ιστό, το δέρμα φαίνεται πιο φωτεινό, τα κύτταρα τροφοδοτούνται καλύτερα με οξυγόνο και η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος επιβραδύνεται. Επιπλέον, μπορεί με το σπορ, με τη κατασκευή των μυών και ως εκ τούτου, να βελτιωθεί η κυτταρίτιδα.

Υπό συνθήκες θερμότητας μπορεί να εκκρίνεται μέσω του δέρματος ιδρώτας, σε ποσότητα από 2 έως ένα μέγιστο των 3 λίτρων ανά ώρα, ο οποίος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ψύξης. Το σώμα μας έχει περίπου 2-3 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, κατά μέσο όρο περίπου 100 έως 200 ανά cm2. Με τον ιδρώτα το σώμα και το δέρμα χάνει υγρά, έτσι ώστε το δέρμα γίνεται ξηρότερο.

Σύμφωνα με τη μηχανική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της άσκησης, το δέρμα προσαρμόζεται. Στα σημεία στρες, δημιουργείται μια παχύτερη μορφή της κεράτινης στιβάδας. Σε ορισμένα μέρη, μπορούν να δημιουργηθούν κάλοι.

Επιπλέον, υπό μηχανική καταπόνηση που προκαλείται από ερεθισμούς, μπορεί να σχηματιστούν ρωγμές, που αντιπροσωπεύουν πιθανές πύλες εισόδου για τα μικρόβια του δέρματος (βακτήρια, μύκητες), τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Οι απεκκριτιοί αγωγοί του ιδρώτα και των σμηγματογόνων αδένων μπορεί να φράξουν, για παράδειγμα, από τη σκόνη και να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Συχνά, μπορείτε να δείτε το λεγόμενο «εξάνθημα από θερμότητα”.

Επίσης στην επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο, το δέρμα αντιδρά με αύξηση του πάχους του, καθώς και ακόμη παρατηρείται μια αυξημένη παραγωγή χρωστικής μελανίνης του δέρματος (υπεύθυνη για το μαύρισμα του δέρματος).

Σε κολύμπι στην πισίνα, το χλώριο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Οι πισίνες, όπου για τον καθαρισμό το όζον χρησιμοποιείται αντί του χλωρίου, είναι συχνά καλύτερα ανεκτές. Επιπλέον, το νερό έχει ένα ουδέτερο ρΗ, ενώ το δέρμα μας είναι ελαφρώς όξινο σε 5,5. Λόγω της διάχυσης, το νερό στεγνώνει το δέρμα.

Στην ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), με αύξηση της εφίδρωσης, παρατηρείται η έξαρση των ευρημάτων του δέρματος, με αύξηση της φαγούρας και της φλεγμονής. Εκτός από την εφίδρωση μέταλλα αποτίθενται από το σώμα στο δέρμα. Σε ευαίσθητο δέρμα μπορεί να ερεθίσουν τα μέταλλα, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε υπερευαισθησία στο δικό σας ιδρώτα.

Σε περιπτώσεις ακμής και ψωρίασης, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη σωματική δραστηριότητα.

Σε οξείες λοιμώξεις, προτείνουμε, λόγω του κινδύνου τα μικρόβια του δέρματος να μεταφερθούν μέσω του αίματος σε άλλα όργανα, την επανάληψη της αθλητικής δραστηριότητας μετά την ίαση της λοίμωξης.

Πρόληψη /Αθλητισμός

Α. Αφήνετε τα πόδια στον αέρα για να στεγνώσουν και εφαρμόζετε τακτικά αντιμικροβιακή πάστα, ή σκόνη, ή κρέμες. Μετά από ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο, αφαιρείτε το μαλακωμένο κερατοειδή και κάνετε στα πόδια σας μασάζ.

B Για να διατηρήσετε τους αγωγούς των αδένων από τον ιδρώτα και τη σκόνη ανοιχτούς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά απολυμαντικό, χωρίς αλκαλικά, και ενυδατικούς παράγοντες.

C. Μέχρι την επούλωση των λοιμώξεων, συνιστάται η μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

D Ντους και προϊόντα περιποίησης

Για δέρμα προτείνεται χλιαρό ντους. Για τους αθλητές το πιο κατάλληλο πριν από τον αθλητισμό είναι τα ζελέ, με βάση το νερό, που περιέχουν ελάχιστο λίπος. Το πρόβλημα με λιπαρές κρέμες είναι ότι μπορούν να δημιουργούν σαν ένα φιλμ πάνω στο δέρμα. Τώρα, αν κάνετε σπορ και αρχίζετε να ιδρώνετε, μπορεί να αισθάνεστε άβολα και να προκαλεστεί ερεθισμός του δέρματος. Ειδικά τα άτομα με ξηρό δέρμα ή έκζεμα υποφέρουν. Μετά το σπορ, χρησιμοποιείτε κρέμες χωρίς αλκαλικά, με ουδέτερο pH. Τότε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν που δεσμεύει υγρασία, π.χ. με ουρία και γλυκερίνη, για να προστατεύεται το δέρμα. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν αθλητικές κρέμες ή αλοιφές, όπως απαιτείται.

Για ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να βοηθήσει η χρήση μιας ενυδατικής, ήδη περίπου μία ώρα πριν από το κολύμπι , και σίγουρα πάλι και μετά την άσκηση για να αποτρέψει την περαιτέρω ξήρανση. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ίσως είναι καλύτερα να βρεθεί μια πισίνα, όπου οι δεξαμενές καθαρίζονται με όζον αντί για χλώριο.

E Σε υπαίθριες δραστηριότητες είναι σημαντική η προστασία του δέρματος αναλόγως. Το μέτωπο, τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη, τα βλέφαρα και το πηγούνι θα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο με υψηλό δείκτη προστασίας.

Το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα σε ορειβασίες, σε σκι, στον αέρας θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα ρούχα για σπορ με προστασία UV. Οσο υψηλότερα θα ανεβαίνετε, τόσο περισσότερη UV ακτινοβολία θα δεχτείτε στο δέρμα. Λέγεται ότι η έκθεση στην ακτινοβολία ανά 1.000 μέτρα υψόμετρο αυξάνεται κατά 20 τοις εκατό.