Ήλιος Ήλιο- Προστασία
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ήλιος Ήλιο- Προστασία
Ως ηλιοθεραπεία ορίζεται ως η ακτινοβολία ηλιακού φωτός για ιατρικούς σκοπούς (φυσικοθεραπεία).
Υπέρυθρη ακτινοβολία: επιπτώσεις από τη θερμότητα, υπάρχουν ιδιαίτερα στα ψηλά βουνά και το γαλάζιο της θάλασσας, υπεριώδεις ακτίνες που έχουν ένα χημικό-βιολογικό αποτέλεσμα.
Ενδείξεις προς εφαρμογή: φυματιώδη ασθένειες του δέρματος και των οστών, ψωρίαση, ατοπικό έκζεμα, λεμφώματα, φλεγμονώδεις δερματοπάθειες.
Γενικό αποτέλεσμα: αυξημένη όρεξη, βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, αυξημένος σχηματισμός του αίματος και μια αύξηση στην αντίσταση.
Ακτίνες του ήλιου: ανάλογα με το μήκος κύματος μπορούν να φτάσουν σε διαφορετικό βάθος του δέρματος
υν -Β ακτινοβολία: μικρότερο μήκος κύματος (280 έως 320 nm), διαπερνά το ανώτερο στρώμα του δέρματος, είναι υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα και για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UV-B οδηγούν επίσης σε χρώση και έτσι στο μαύρισμα του δέρματος.
υν-Α ακτινοβολία: μακρών κυμάτων (320 nm έως 400 nm) φτάνει στα ακόμη βαθύτερα στρώματα του δέρματος, το συνδετικό ιστό του δέρματος, διεισδύουν έτσι ώστε είναι μια αιτία μόνιμης βλάβης και κίνδυνος για πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Ανοσοποιητικό σύστημα: από την υπεριώδη ακτινοβολία, αποδυναμώνεται. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις άμυνες του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις (όπως ο απλός έρπης) και επίσης ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Με ακτίνες UV μπορεί ναεξασθενήσει το ανοσοποιητικό κύτταρα του δέρματος, και αμφότερα τα κύτταρα Langerhans και τα λεμφοκύτταρα. Ακόμη και η κυτταρική διαίρεση, και ως εκ τούτου η συνεχής ανανέωση του δέρματος παρεμποδίζεται από το φως UV.
Αντηλιακό
δύο τύποι ενσωματωμένου φίλτρου προστασίας
Χημικἀ και φυσικἀ φίλτρα
Οι χημικές ουσίες διαπερνούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος και κάνουν τα κύτταρα του δέρματος πιο ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η διείσδυση εντός του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή της ένωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεἰ να κατηγορηθεί ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες στον ήλιο. Ειδικότερα, το παρα-αμινο βενζοϊκό οξύ μπορεί να είναι ο παράγοντας ενεργοποίησης. Είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί για το λόγο αυτό σε αντηλιακά. Σήμερα κυρίως κινναμικό οξύ, καμφορά και βενζοφαινόνη παράγωγα που χρησιμοποιούνται.
Ως φυσικά φίλτρα δρουν μικρο χρωστικές ουσίες: οξείδιο τιτανίου, τάλκης, σίδηρος, ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Περιλαμβάνουν υπερ-λεπτοαλεσμένα ορυκτά που εφαρμόζονται στο δέρμα, χωρἰς να διεισδύουν στο δέρμα. Οι ακτίνες του ηλίου έτσι μπορεί να αντανακλούνται. Δεδομένου ότι δεν διεισδύουν τα κύτταρα του δέρματος, μπορούν δύσκολα να προκαλέσουν αλλεργίες Τα φίλτρα αυτά είναι αρκετά λογικό, αλλά τουλάχιστον να ενισχύσει την προστατευτική επίδραση στην περιοχή υν-Β. Αλλά δεν αρκεί για τη κάληψη σε UV-A. Σε άτομα που είναι αλλεργικά στην ακτινοβολία UV-A, που έχουν αποδειχθεί να είναι ουσιαστικά αναποτελεσματική.
Αντηλιακά
Συμβατότητα με το δέρμα: να είναι δερματολογικά ελεγμένα
Φάσμα απορρόφησης: Το πλήρες φάσμα των UV-Α-Β
Φωτο/Σταθερότητα: Οι ουσίες φίλτρο δεν πρέπει να καταρρεύσει μετά από μόνο μια σύντομη έκθεση στον ήλιο.
Αντοχή στο νερό: Ένα καλό προϊόν δεν χάνει την αποτελεσματικότητά του ακόμη και μετά από κάποιο χρόνο στο νερό.
Άμμος: Καλή αντοχή στην τριβή είναι απαραίτητη για διακοπές δίπλα στη θάλασσα.
Οι μεταφορείς μπορεί να έχουν καλλυντική βάση. Οι βασικές ουσίες είναι, για παράδειγμα, υδροπηκτές ή ρευστές, οι οποίες είναι ελεύθερες από λίπη, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, και χρωστικές ουσίες ή παρασκευάσματα με θρεπτικές ουσίες, όπως αλόη, η σιλυμαρίνη, βιταμίνη Α ή Ε, το συνένζυμο Q10. Μετά την έκθεση στον ήλιο εξακολουθείτε να εφαρμόζετε τη μετέπειτα φροντίδα που επισυνάπτεται.
Βιταμίνες για την προστασία από τον ήλιο: Βοηθούν στην πρόληψη αντιδράσεων δυσανεξίας στον ήλιο.
Τα επίπεδα Q10, αλλά και τα επίπεδα της βιταμίνης Α μειώνονται δραστικά. Τα κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, σταδιακά πεθαίνουν. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν πλέον να παγιδευτούν, έτσι δημιουργείται φλεγμονή, με επακόλουθη ζημιά στον κυτταρικό γενετικό υλικό, διότι εσφαλμένες πληροφορίες θα μεταβιβάζονται σε θυγατρικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, μεταλλάξεις των κυττάρων, πρόωρη γήρανση, προδρόμους του καρκίνου (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο του δέρματος.
Το κύμα υν-Α φως μπορεί να διεισδύσει μέσα στο χόριο. Οι ρίζες που σχηματίζονται εκεί, ως αποτέλεσμα διασταυρούμενης σύνδεσης των πρωτεϊνών του στρώματος αυτού, έτσι ώστε το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του.
Κανόνες πρόληψης
Αποφύγετε την έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
Μην αφήσετε να επέλθει ερυθρότητα του δέρματος.
Αποφύγετε τον έντονο μεσημεριανό ήλιο μεταξύ 11.00 und 15,00 ρολόι.
Το καλύτερο αντηλιακό είναι τα αντίστοιχα ρούχα με ηλιοπροστασία.
Ενα μεγάλο καπέλο και γυαλιά ηλίου, δεν είναι μόνο κομψή, αλλά και η πιο αποτελεσματική προστασία για το κεφάλι και πρόσωπο.
Για να προστατεύσετε τα μάτια σας και κοιτάξτε για UVA και UVB προστασία των φακών!
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό, κατά προτίμηση με προστασία σε ακτίνες UVA και UVB.
Εφαρμόστε αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε έξω στον ήλιο, – κατά προτίμηση στη σκιά.
Συνηθίστε το δέρμα τους κατά τις πρώτες ημέρες των διακοπών σιγά-σιγά προς τον ήλιο.
Μείνετε περισσότερο χρόνο στη σκιά και δοκιμάστε πρώτα να χρησιμοποιήσετε ένα υψηλότερο συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF).
Κρέμες βάζετε αρκετές φορές την ημέρα, γιατί με τον ιδρώτα, είτε με την επαφή με το νερό, το σώμα χάνει την προστατευτική δράση των αντηλιακών.
Χρησιμοποιήστε για τη κολύμβηση αδιάβροχα αντηλιακά.
Κρέμες κατά την ξήρανση, εξακολουθούν να είναι το καλύτερο για την προστασία του δέρματος.
Προστατέψτε τα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος, δηλαδή το πρόσωπο, τα αυτιά, φαλακρό κεφάλι, τους ώμους, τον αυχένα, την πλάτη του τα πόδια, ειδικά με τακτική χρήση από κρέμες.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]