(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Πρόληψη /Αθλητισμός

Α. Αφήνετε τα πόδια στον αέρα για να στεγνώσουν και εφαρμόζετε τακτικά αντιμικροβιακή πάστα, ή σκόνη, ή κρέμες. Μετά από ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο, αφαιρείτε το μαλακωμένο κερατοειδή και κάνετε στα πόδια σας μασάζ.

B Για να διατηρήσετε τους αγωγούς των αδένων από τον ιδρώτα και τη σκόνη ανοιχτούς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά απολυμαντικό, χωρίς αλκαλικά, και ενυδατικούς παράγοντες.

C. Μέχρι την επούλωση των λοιμώξεων, συνιστάται η μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

D Ντους και προϊόντα περιποίησης

Για δέρμα προτείνεται χλιαρό ντους. Για τους αθλητές το πιο κατάλληλο πριν από τον αθλητισμό είναι τα ζελέ, με βάση το νερό, που περιέχουν ελάχιστο λίπος. Το πρόβλημα με λιπαρές κρέμες είναι ότι μπορούν να δημιουργούν σαν ένα φιλμ πάνω στο δέρμα. Τώρα, αν κάνετε σπορ και αρχίζετε να ιδρώνετε, μπορεί να αισθάνεστε άβολα και να προκαλεστεί ερεθισμός του δέρματος. Ειδικά τα άτομα με ξηρό δέρμα ή έκζεμα υποφέρουν. Μετά το σπορ, χρησιμοποιείτε κρέμες χωρίς αλκαλικά, με ουδέτερο pH. Τότε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν που δεσμεύει υγρασία, π.χ. με ουρία και γλυκερίνη, για να προστατεύεται το δέρμα. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν αθλητικές κρέμες ή αλοιφές, όπως απαιτείται.

Για ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να βοηθήσει η χρήση μιας ενυδατικής, ήδη περίπου μία ώρα πριν από το κολύμπι , και σίγουρα πάλι και μετά την άσκηση για να αποτρέψει την περαιτέρω ξήρανση. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ίσως είναι καλύτερα να βρεθεί μια πισίνα, όπου οι δεξαμενές καθαρίζονται με όζον αντί για χλώριο.

E Σε υπαίθριες δραστηριότητες είναι σημαντική η προστασία του δέρματος αναλόγως. Το μέτωπο, τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη, τα βλέφαρα και το πηγούνι θα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο με υψηλό δείκτη προστασίας.

Το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα σε ορειβασίες, σε σκι, στον αέρας θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα ρούχα για σπορ με προστασία UV. Οσο υψηλότερα θα ανεβαίνετε, τόσο περισσότερη UV ακτινοβολία θα δεχτείτε στο δέρμα. Λέγεται ότι η έκθεση στην ακτινοβολία ανά 1.000 μέτρα υψόμετρο αυξάνεται κατά 20 τοις εκατό.