(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Το πλακώδες καρκίνωμα

Το πλακώδες καρκίνωμα (πλακώδες, καρκίνωμα πλακώδους κυττάρου, καρκίνωμα πλακώδους κυττάρου) είναι ένας καρκίνος του δέρματος που ξεκινά από τα πλακώδη επιθηλιακά κύτταρα της επιδερμίδας. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσετε πολύ πιο αργά από το κακόηθες μελάνωμα. Δείχνει, μετά από την πρώτη τοπικά καταστροφική φάση, αργά μεταστάσεις. Κλινικά, το πλακώδες καρκίνωμα αναπτύσετε ως όγκος κυττάρων του δέρματος, οι οποίοι συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Κοινή: θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Η μεταχείριση των μικρών εντοπισμένων ακτινικών υπερκερατώσεων και βασικοκυτταρικού καρκινώματος μπορεί να διεξαχθεί με κρυοθεραπεία, με ψεκασμό με υγρό άζωτο. Επίσης εφαρμόζετε η τοπική θεραπεία με κυτταροστατικούς παράγοντες, όπως η κρέμα imiquimod (Aldara) ή 5 – φθοριοουρακίλη. Πιο μεγάλους όγκους ή καρκίνους με υποτροπή- υποτροπής, θα πρέπει πάντα να αφαιρεθεί χειρουργικά και να εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Σε μεγάλους όγκους, μεταμόσχευση δέρματος μπορεί να διεξαχθεί. Αν παραμεληθούν οι όγκοι, ή σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία ακτινοβολίας.

Συστάσεις

Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 11.00 und 15.00.

Εφαρμόστε το αντιηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε στο ήλιο.

Χρησιμοποιήστε αρκετό αντηλιακό για να προστατεύσει το σώμα και το πρόσωπο ομοιόμορφα.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) στην UVA – UVB.

Να συνηθίσει το δέρμα βραδέως στον ήλιο.

Βάλτε κρέμες κάθε μία έως δύο ώρες και αμέσως μετά το κολύμπι.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο, τα αυτιά, το λαιμό και τους ώμους, όπως οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον ήλιο.

Φορέστε το μεσημέρι ένα καπέλο, μακρύ φόρεμα και γυαλιά ηλίου με προστασία UVA και UVB .

Προστατέψτε τα βρέφη έως έξι μήνες εξ ολοκλήρου από τον ήλιο και να είσαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε παιδιά.

Πηγαίνετε στο πρώτο σημάδι του ηλιακού εγκαύματος στη σκιά.

Νέες ή μεταβαλλόμενες κρεατοελιές θα πρέπει να εξετάζονται από το γιατρό του δέρματος.