Πίλινγκ peels

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Διόρθωση ρυτίδων με  πίλινγκ

Το χημικό ή μηχανικό πίλινγκ είναι κατάλληλο για τη διόρθωση των λεπτών ρυτίδων και τα σημάδια (ουλές ακμής) στην περιοχή του προσώπου. Προσφέρουμε επιφανειακά, μεσαία και βαθιά πίλινγκ με οξέα φρούτων, τριχλωροξικό οξύ, σαλικυλικό οξύ και φαινόλη κλπ. Τα πίλινγκ μεσαίου βάθους είναι οι πλέον κατάλληλα για τη θεραπεία των ρυτίδων.

Ένα πολύ επιφανειακό πίλινγκ  (π.χ. με οξέα φρούτων, το βάθος διείσδυσης 0,06 mm) μειώνει την προσκόλληση των κυττάρων του δέρματος στην επιδερμίδα και μπορεί να λειτουργήσει η δράση μέχρι το χόριο. Μεσαίου βάθους πίλινγκ (βάθος 0,45 χιλιοστά), δρα στα μεσαία στρώματα του χορίου. Πίλινγκ με ποιο βαθιά δράση (με φαινόλη, βάθος 0,6 χιλιοστά), να ενεργεί σε βαθύτερα στρώματα του χορίου.

 

1 επιφανειακό πίλινγκ, όπως οξέα φρούτων, σαλικυλικό οξύ

Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θεραπεία της ενεργού ακμής, το εξαιρετικά πορώδες δέρμα με βλάβες και διαταραχές από ακτινική υπερκερατινοποίηση του δέρματος. Οι σκοτεινές κηλίδες, οι επιφανειακές ρυτίδες και ουλές μειώνονται. Το δέρμα γίνεται λείο και απαλό, κιτρινωπό πτυχή του δέρματος ηλικία γίνεται πιο φωτεινή και φαίνεται φωτεινό. Η κατακράτηση της υγρασίας του δέρματος αυξάνεται. Η ακμή όπως και οι κηλίδες του δέρματος βελτιώνονται.

Περιστασιακά μπορεί να υπάρχει μια τοπική ερυθρότητα και αυξημένη ξηρότητα του δέρματος του προσώπου για αρκετές ημέρες. Σημαντική είναι η καθημερινή χρήση ενός σκευάσματος υψηλού δείκτη προστασίας από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αλλαγές χρωστική σύμφωνα με έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για επιφανειακά πίλινγκ είναι άλφα υδροξύ οξέα (AHA = Alphahydroxyacids). Άλφα -υδροξυ οξέα είναι φυσικά οξέα φρούτων. Αυτές περιλαμβάνουν γλυκολικό, γαλακτικό οξύ, το λεμόνι, το μήλο, το αμύγδαλο και το τρυγικό οξύ.

Το γλυκολικό οξύ είναι το πιο απλό άλφα υδρόξυ οξύ και είναι κατάλληλο για εύκολη θεραπεία αποφλοίωσης στο οποίο στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας που πρόκειται να αφαιρεθούν. Το πίλινγκ  μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 εβδομάδες. Καλό θα είναι να κάνει μια σειρά από 4-8 συνεδρίες θεραπείας, δεδομένου ότι το φαινόμενο αυτό εντείνεται από την πολλαπλή χρήση. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες φλούδες οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος και τη δημιουργία της δομής των ινών του δέρματος (συνδετικός ιστός) με την αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου.

Πίλινγκ  με σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ ονομάζεται βήτα -υδρόξυ οξύ ( ΒΗΑ). Είναι σε αντίθεση με τα οξέα φρούτων λιποδιαλυτές και μπορούν επομένως να διεισδύουν στον σμηγματογόνο θύλακα. Σε συνδυασμό με πίλινγκ AHAs η επίδραση είναι αυξημένη. Το σαλικυλικό οξύ είναι ιδιαιτέρως κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής. Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με εκείνες του πίλινγκ με AHA.

2 μέτρια ως βαθιά πίλινγκ, για παράδειγμα, τριχλωροξικό

Η ουσία που χρησιμοποιείται συχνότερα για πίλινγκ μεσαίου βάθους είναι το τριχλωροξικό οξύ (TCA).  Το πίλινγκ αυτό ενεργεί στο άνω στρώμα (επιδερμίδα και ανώτερα στρώματα του χορίου) για να προκαλέσει σύνθεση του κολλαγόνου. Ενδείκνυται για ρυτίδες ( π.χ. στο άνω χείλος, πόδι της χήνας), σκούρες κηλίδες, επιφανειακές ουλές, ορισμένες χρόνιες βλάβες του ήλιου στο δέρμα μπορούν να αντιμετωπιστούν με TCA. Συνήθως διαρκεί 2-4 συνεδρίες έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα – ανάλογα με το πάχος της συγκέντρωσης της TCA.

Μετά την απολίπανση με ακετόνη, η ουσία εφαρμόζεται ομοιόμορφα με βαμβάκι ή συμπιέζει σε πολλαπλά στρώματα, μέχρι να συμβεί ένα ομοιόμορφο λευκό χρώμα (“Frost”). Κατά την εφαρμογή της ουσίας παρατηρείται μια έντονη αίσθηση καψίματος για 1-2 λεπτά. Υγροί φάκελοι στη συνέχεια τοποθετούνται για 10 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση  του πίλινγκ εφαρμόζεται μια λιπαρή αλοιφή για φροντίδα. Ο λευκός παγετός θα αντικατασταθεί μετά από μερικά λεπτά από ερυθρότητα και οίδημα, που κορυφώνεται μετά από 48 ώρες. Στη συνέχεια σχηματίζονται από καφετί κρούστες, μεταξύ της 7ης και 12ης ημέρας γίνεται η απολέπιση. Παρακαλούμε να τοποθετείτε 2 φορές την ημέρα για μισή ώρα υγρό στο πρόσωπό σας και στυ συνέχεια 3 φορές την ημέρα για 15 ημέρες,  μια αλοιφή και στη συνέχεια την κρέμα επούλωσης. Αποφύγετε παρακαλώ κάθε ηλιακό φως για 6 εβδομάδες, ακολουθούμενη από την έκθεση στον ήλιο με ένα αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας. Παρακαλώ ξεκινήστε 4 εβδομάδες μετά το πίλινγκ με την υδροκινόνη Postpeel λοσιόν.

3 βαθιά πίλινγκ, όπως με τη χρήση φαινόλης

Έπειτα από προσεκτικό καθαρισμό με απολίπανση με ακετόνη και Syndet η ουσία τρίβεται σε πολλά επίπεδα με μια λεπτή μπατονέτα κάτω από ισχυρή πίεση έως ότου δημιουργηθεί ένας γκρι – λευκός παγετός.

Ένας καθαρισμός διεξάγεται στη συνέχεια (φροντίδα του τραύματος με φυσιολογικό ορό). Αντιβακτηριακές κρέμες εφαρμόζονται αργότερα. Η πλήρης επούλωση της επιδερμίδας είναι συνήθως μέχρι τη δέκατη/δέκατη τέταρτη ημέρα. Το δέρμα επανέρχετε σε 12 εβδομάδες. Η ερυθρότητα μπορεί να καλυφθεί με μακιγιάζ. Παρακαλούμε να κάνετε χρήση 3 φορές την ημέρα για 15 ημέρες, κρέμα επούλωσης. Αποφύγετε παρακαλώ κάθε ηλιακό φως για 6 εβδομάδες, ακολουθούμενη από την έκθεση στον ήλιο με ένα αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας. Παρακαλώ ξεκινήστε 4 εβδομάδες μετά το πίλινγκ με την υδροκινόνη Postpeel λοσιόν. Επίσης πριν και μετά τη θεραπεία κάνετε χρήση μιας κρέμας με υδροκινόνη.

Η φαινόλη απεκκρίνεται μέσω του ήπατος και των νεφρών. Σε θεραπεία μεγάλης κλίμακας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο καρδιακό μυ (καρδιακές αρρυθμίες). Ως εκ τούτου, η ηπατική και νεφρική λειτουργία θα πρέπει να εξεταστεί πριν από θεραπεία απολέπισης μεγάλης κλίμακας. Η ίδια η θεραπεία πραγματοποιείται υπό παρακολούθηση σε γενική αναισθησία ή υπό ηρεμιστικό. Σε περιοχές μικρής κλίμακας μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία χωρίς παρακολούθηση.

Για ποιον είναι τα πίλινγκ;

1 Για επιφανειακά πίλινγκ

Οι ασθενείς με μέλασμα και άλλες δυσχρωμίες
Για τη γενική αναζωογόνηση του δέρματος και αντιγηραντική θεραπεία
Για την ακμή και τα σημάδια ακμής
Για σκοτεινά σημεία
Για ρυτίδες
Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και όλο το χρόνο είναι εφικτό, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδους με λίγο ήλιο

2 Για  μέτρια ως βαθιά πίλινγκ

Οι επιφανειακές ρυτίδες
Υπέρχρωση
Ακμή βλατοδοφλυκταινωδών
Τα σημάδια ακμής

3 Για βαθιά πίλινγκ

βαθιές ρυτίδες
βαθιά σημάδια ακμής

Προετοιμασία

Για να αποφύγετε τα μεγάλα επακόλουθα, όπως μακροχρόνια ερυθρότητα ή μελάγχρωση, το δέρμα θα πρέπει να υπόκειται σε προεπεξεργασία πριν από κάθε επεξεργασία πίλινγκ.

1 2-4 εβδομάδες πριν από επιφανειακό πίλινγκ, προτείνεται καθημερινή χρήση  παρασκευασμάτων με οξέα φρούτων.

2 Στο μέσο πίλινγκ το δέρμα θα πρέπει να έχει ήδη προετοιμαστεί επί 4 εβδομάδες με ένα παρασκεύασμα υδροκινόνης και τρετινοίνης. Αυτό οδηγεί σε μια βράχυνση του ρυθμού επούλωσης, ως πρόληψη της υπερμελάγχρωσης μετά από την αποφλοίωση του δέρματος. Επιπλέον, μια προφύλαξη κατά του έρπητα (2 ημέρες πριν από την έναρξη του πίλινγκ, μέχρι 3 ημέρες μετά το πίλινγκ) και πιθανόν αντιβιοτική προφύλαξη ( από 1 του πίλινγκ για 5 ημέρες).

3 Σε ένα βαθύ πίλινγκ, 2 έως 4 εβδομάδες πριν από τη σύνοδο του πίλινγκ, έχει αποδειχθεί η εκτέλεση μιας θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη, με επακόλουθο να είναι οι μυς ακινητοποιημένοι, ώστε στις εκφράσεις του προσώπου να μη δημιουργούνται πτυχώσεις. Η προετοιμασία του δέρματος συνιστάται στο μέσο και βαθύ πίλινγκ.

Θεραπεία

Η τακτική ιδέα κάθε 2 ημέρες στην πράξη

Παρενέργειες

1 Ερυθρότητα, οίδημα. Περιστασιακά η ερυθρότητα μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από 12 εβδομάδες.
2 Ευρυαγγείες: Μετά από βαθύ πίλινγκ μπορούν να προκύψουν ευρυαγγείες.
3 Υπέρχρωση: Για τύπους δέρματος 3/6 μπορεί προσωρινά να δημιουργηθεί υπέρχρωση. Συνίσταται εντατική πρόληψη- πριν και μετά τη θεραπεία με σκευάσματα που περιέχουν- π.χ. υδροκινόνη. Με προετοιμασίες επί το πλείστον μπορούν να αποφευχθούν κάποιες παρενέργειες.
4  κύστεις σμηγματογόνων από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων αγωγών
5 λοιμώξεις (ιογενείς / βακτηριακή)
6 ουλές