Μικρο Βελονισμός Micro Needling 

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Eνδεξεις

επιδερμίδες με διεσταλμένους πόρους,
τα σημάδια ακμής,
λεπτές ρυτίδες

Ο μικρο- βελονισμός παρέχει μια μέθοδο για την λείανση και τη σύσφιξη του δέρματος με βελόνες που έχουν σύμφωνα με την ένδειξη μήκους 0,25 έως 2,5 mm με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου εφαρμογής ή μέσω ενός ηλεκτρικού έμβολου, εισάγεται η βελόνα μέσα στο δέρμα. Εισάγονται σε κάθε περίπτωση αρκετές δεκάδες βελόνες ανά τετραγωνικό εκατοστό στο δέρμα. Οι μικρο – τραυματισμοί του δέρματος προκαλούν επανορθωτική έκκριση των αυξητικών παραγόντων και ορμονών ιστού για την κατασκευή νέων ινών κολλαγόνου. Αυτό προκαλεί πάχυνση, σκλήρυνση και σύσφιξη του δέρματος με την ανακατασκευή του κολλαγόνου και τις ελαστικές ίνες. Μετά το μικρο- βελονισμό εφαρμόζονται στο δέρμα παρασκευάσματα πλούσια σε ενεργά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια εισάγονται μέσω των καναλιών που σχηματίζονται στο βάθος του δέρματος (για παράδειγμα, υαλουρονικό οξύ, παράγοντες ανάπτυξης, βιταμίνες). Έτσι ενισχύεται το αποτέλεσμα αντι -γήρανσης.

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί περισσότερες από μία φορά κάθε 14 ημέρες, σύμφωνα με την οποία εντείνεται η λείανση και σύσφιξη. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ή χωρίς τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη. Οι αυλακώσεις δεν είναι πλεον ορατές μετά από 1-2 ημέρες.

Παρενέργειες:

Μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι κόκκινο για 1-2 ημέρες. Μπορεί περιστασιακά να υπόκειται κάποιος σε χρώση στον τομέα των τρυπημἀτων από τις βελόνες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια κρέμα λεύκανσης. Ουλές έχουν περιγραφεί μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αυτό πρέπει να θεωρείται σε άτομα με τάση για υπερβολικές ουλές (χηλοειδή).