Μέλασμα

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Το μέλασμα (χλόασμα Syn, κηλίδες εγκυμοσύνης) εμφανίζεται στο πρόσωπο με καφέ, γκρι – καφέ κηλίδες που προκαλούνται από την αυξημένη σύνθεση της μελανίνης (χρωστική ουσία).

Το μέλασμα συνήθως προκαλείται από τη λήψη ορισμένων αντισυλληπτικών χαπιών, από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, την κατάποση ορισμένων φαρμάκων, ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά η αιτία του σχηματισμού του, ωστόσο, παραμένει ασαφής.

Πώς μπορεί να θεραπευθεί το μέλασμα ή / και άλλες καφέ κηλίδες;

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η αποφυγή της περαιτέρω έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, η διακοπή των αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων.

Στη σημαντική θεραπεία στο σπίτι περιλαμβάνεται η καθημερινή εφαρμογή μιας λευκαντικής κρέμας ή λοσιόν, με παράγοντες λεύκανσης όπως υδροκινόνη, βιταμίνη Α οξύ, οξέα φρούτων, kojic οξύ, οξύ μουριάς (λευκό μουριάς) κ.λπ..

Θεραπεία

Δυνατές θεραπείες είναι με χημικό και μηχανικό πίλινγκ ή με λέιζερ. Συνήθως  χρειάζονται 3 έως 10 συνεδρίες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής του δέρματος.

Μετά την πρώτη συνεδρία είναι συνήθως μια βελτίωση ήδη ορατή, μερικές φορές συνοδεύεται από μια διακριτική ερυθρότητα ή απολέπιση. Η κοκκινίλα θα εξαφανιστεί μέσα σε 48 ώρες, εμφανίζεται με κλιμάκωση μεταξύ της 3ης έως 5ης ημέρας. Η επιτυχία της θεραπείας φαίνετε συνήθως μετά τη δεύτερη έως 3 συνεδρία.