(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Αυτοάνοσα νοσήματα

 

Αυτοάνοσες ασθένειες είναι εκείνες οι ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό.  Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε ξένο σώμα/μόριο που μπορεί να εισβάλλει στον οργανισμό μας (π.χ. ένας ιός) και ταυτόχρονα να μην δραστηριοποιείται εναντίον μας. Στα αυτοάνοσα νοσήματα καταστρέφονται π.χ. ιστοί του σώματος, όπως το δέρμα, ο συνδετικός ιστός του δέρματος.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν σοβαρές συνέπειες για τους πάσχοντες, ως εκ τούτου συχνά είναι απαραίτητη η συνεργασία με άλλες ειδικότητες, ειδικά μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη (δερματολογία, ρευματολογία, παθολογία). Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα, ο ερυθηματώδης λύκος, η δερματομυοσίτιδα, η σκληροδερμία, πομφολυγώδη νοσήματα (πομφολυγώδες πεμφιγοειδές,  πέμφιγα).

 

linear IgA Dermatosis