(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Αλλεργιολογία

Ορισμός αλλεργίας

Αλλεργία “άλλη δράση” (από την ελληνική άλλος = άλλο? εργο = αποτέλεσμα). Μια αλλεργία είναι μια ενισχυμένη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα άμυνας κατά των ξένων ουσιών. Αυτές είναι συνήθως αβλαβείς ουσίες από τη φύση και το περιβάλλον στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά.

 allergyΣχετικά, με την αναπνοή, το δέρμα ή τη κατάποση, εισέρχονται τα αλλεργιογόνα στο σώμα και προκαλούν ένα χείμαρρο ανοσολογικών διαδικασιών. Ετσι προκαλούν αλλεργία. Αν αυτό δεν αντιμετωπισθεί, χειροτερεύει και μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε βρογχικό άσθμα ή ατοπική δερματίτιδα.

Ανάπτυξη αλλεργιών

Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μια ουσία μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει μια διαφορετική ανταπόκριση. Είτε η αντίδραση ενισχύεται, είτε είναι εξασθενημένη ή λείπει εντελώς. Στην αλλεργία, υπάρχει αντίδραση.

Αλλεργία του άμεσου τύπου

Στην αλλεργία του άμεσου τύπου η δυσφορία προκαλείται εντός λεπτών μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα των χειλιών και βλεφάρων, ρινίτιδα, άσθμα, και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Πιθανές ωθήσεις περιλαμβάνουν τη γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, τρίχωμα ζώων, δηλητήριο εντόμων, τρόφιμα, φάρμακα, κλπ. Αυτή η μορφή αλλεργίας διευκρινίζεται με δερματικές δοκιμασίες / ή με μια εξέταση αίματος.

Αλλεργία του καθυστερημένου τύπου

Η αλλεργία καθυστερημένου τύπου είναι μια αλλεργία εξ επαφής. Σε αυτό τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο μία έως τρεις ημέρες μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο και έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό του εκζέματος. Γνωστή αιτία αυτής της μορφής αλλεργίας είναι το νικέλιο σε κοσμήματα ή τα αρώματα στα καλλυντικά. Η έρευνα διεξάγεται με τη λεγόμενη επιδερμική δοκιμασία. Πιθανά – δείγματα, όπως καλλυντικά, μπορούν να επικολληθούν στη πλάτη, η εξέταση αξιολογείται μετά από δύο έως τρεις ημέρες.

Διευκρινίσεις

Σε μια συνέντευξη με τον ασθενή, προσπαθούμε να δούμε τον τύπο της αλλεργικής αντίδρασης με περισσότερες λεπτομέρειες, για να καθοριστούν οι δερματικές δοκιμασίες και περαιτέρω εξετάσεις (δερματικές δοκιμασίες, ή εξετάσεις αίματος).

Θεραπεία

Για την ανακούφιση των αλλεργιών, υπάρχουν τρεις διαθέσιμες προσεγγίσεις:

 1  η μείωση της έκθεσης στα αλλεργιογόνα.

2 Ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας, συστήνουμε φάρμακα που καταστέλλουν τις αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ, αντιισταμινικά ) ή τοπική θεραπεία με τη μορφή μιας κρέμας.

 3 ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση): μπορεί να θεραπευτεί από μια αλλεργία. Το σώμα συνηθίζει σε μικρές δόσεις το αλλεριογόνο υπό την μορφή σταγόνων ή ένεσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδευεται να μη αντιδρά. Στην αλλεργική ρινίτιδα η θεραπεία διαρκεί τρία ως πέντε έτη.

δείτε και
Αλλεργίες