Βιταμίνη D

vitd-2

Περίπου το 80-90% βιταμίνης D του ανθρώπινου οργανισμού συντίθεται στο δέρμα, μόνο περίπου το 10-20% της απαιτούμενης βιταμίνης D μπορεί να ληφθεί από τη διατροφή. Η διάρκεια της έκθεσης σε UV, η περιοχή του εκτεθειμένου δέρματος και η αναλογία του UVB (280-320 nm) σε ακτινοβολία UVA παίζουν ρόλο στον σχηματισμό της βιταμίνης D στο δέρμα.

Στο δέρμα, όμως, υπό την επίδραση της ακτινοβολίας UV-B και βιταμίνης D, η οποία σχηματίζεται, με τη χρήση της 25-υδροξυλάσης και 1α-υδροξυλάσης που υπάρχει στα κερατινοκύτταρα και μετατρέπεται στην δραστική μορφή της τη 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3.

Με την δραστηριότητα της βιταμίνης D, η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ κύτταρα, δενδριτικά κύτταρα) είναι μειωμένη, έτσι ώστε πολλές αυτοάνοσες ασθένειες (αρθρίτιδα, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι), να βελτιωθούν.

Για το πλακώδες καρκίνωμα η κατά τη διάρκεια της ζωής αθροιστική δόση υπεριώδους ακτινοβολίας στην εκτεθειμένη περιοχή του δέρματος, στο BCC τόσο η αθροιστική δόση UV στη διάρκεια ζωής και η διαλείπουσα υψηλότερη UV δόση έκθεσης κατηγορούνται.

Για την ανάπτυξη του κακοήθους μελανώματος η υψηλότερη δόση UV στην πρώιμη παιδική ηλικία (0-6 ετών), και τα ηλιακά εγκαύματα είναι υπεύθυνα. Η υπερβολική UV έκθεση, ιδιαίτερα η UVB ακτινοβολία με μήκος κύματος 290-320 nm, αποτελεί εναν ουσιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

Βραχυπρόθεσμη και περιορισμένη έκθεση στον ήλιο αρκεί για επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η έκθεση των περίπου 18% της επιφάνειας του σώματος (z. B. χέρια, χέρια και το πρόσωπο) 2 έως 3 φορές / εβδομάδα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο περίπου 5 λεπτά για τα άτομα με τύπου ΙΙ δέρματος είναι επαρκής. Η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως προυποθέτει τη χρήση αντιηλιακού. Η ηλιοπροστασία πρέπει πάντα να διεξάγεται είτε για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων είτε για την προστασία από άλλες επιβλαβείς επιδράσεις της υπερβολικής έκθεσης στο ηλιακό φως. Δείτε: https://vbderma.com/gr/2015/05/15/%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1/

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και θα πρέπει να λαμβάνετε με τα τρόφιμα. Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και τη προσαρμογή του στα οστά. Το ασβέστιο είναι το δομικό υλικό του οστού. Όταν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D, αυτό οδηγεί σε αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και έτσι στην οστεοπόρωση. Στα παιδιά οφείλεται η διαταραχή της ανάπτυξης των οστών με αποτέλεσμα τη ραχίτιδα. Αυτή η ικανότητα του δέρματος να δημιουργεί βιταμίνης D ελαττώνεται με την ηλικία. Συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης D είναι η ανεπαρκής απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο. Αυτό οδηγεί σε μια μείωση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα. Το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει αυτό και με τους παραθυρεοειδείς αδένες αυξάνει την παραθορμόνη, η οποία οδηγεί σε αυξημένο ασβέστιο που απελευθερώνεται από τα οστά για να αντισταθμίσει και πάλι το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα. Ετσι προκύπτει ο δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, που είναι η κύρια αιτία της λεγόμενης οστεοπόρωσης.

Εκτός από αυτή τη λειτουργία, η βιταμίνη D έχει κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά μια ακόμη πολύ σημαντική λειτουργία. Η βιταμίνη D ενισχύει τη μυϊκή δύναμη ενώ παράλληλα προωθεί το νευρομυϊκό συντονισμό, δηλαδή την εφαρμογή των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη κλίση ή λιγότερες πτώσεις.

Το ασβέστιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό και προϋπόθεση για ολόκληρη την μυϊκή δραστηριότητα, τόσο του καρδιακού μυός και των σκελετικών μυών (αντλία ασβέστιο-μυ) και επίσης για παράδειγμα, στο σύστημα πήξης του αίματος. Μια ανεπάρκεια των ζωτικών σημείων του σώματος θα εξασφαλίσει την κινητοποίηση του ασβεστίου από τα οστά. Με τη συμπληρωματική δόση ασβεστίου μπορεί να αποφύγει κανείς πράγματι την αναδιανομή για την περίοδο της “θεραπείας,” μόλις αυτή ολοκληρωθεί, το ασβέστιο των οστών μπορεί να αποσυρθεί και πάλι.

Στην Ευρώπη, ισχύει εν μέρει υψηλότερες τιμές αναφοράς για τα παιδιά και τους εφήβους:. Βρέφη (6-11 μηνών): 10-25μg (400-1000 IU), για πάνω από-70- ανά ημέρα, ανά ημέρα 15 μg (600 IU). Η βιταμίνη D με 800IE / ημέρα χωρίς επιπλέον πρόσληψη ασβεστίου οδηγεί σε μείωση των καταγμάτων των οστών. Στόχος είναι περίπου 1000 mg πρόσληψη ασβεστίου / ημέρα. Συνιστάται 1 φέτα τυρί, έχει 300mg ασβεστίου.

Έχει εκτιμηθεί ότι η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D3 σε ενήλικες 1IE, στο αίμα αυξάνεται η 25 (ΟΗ) βιταμίνη D3 κατά περίπου 0.007 ng / ml (ανάλογα με την κατάσταση της βιταμίνης D). Χρειάζονται περίπου σε 80 kg ενήλικα ημερησίως περίπου 114 μικρογραμμάρια (4600 IU) βιταμίνης D3, για επαρκή 25 (OH) D3 επίπεδα της βιταμίνης 80 nmol / l = 32 ng / ml στο αίμα, για να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, εκτός αν προστίθεται της βιταμίνη D από το φως.

Συμπέρασμα για την κλινική πρακτική

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί όχι μόνο σε αυξημένο κίνδυνο ασθενειών των οστών και του μεταβολισμού του ασβεστίου, αλλά συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο πολλών άλλων ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, μολυσματικών νόσων και αυτοάνοσων νόσων. Είναι, επομένως, σημαντικό να εξασφαλιστεί επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και σε ασθενείς που έχουν τεθεί σε μια προστασία UV για να αντικαταστήσουν βιταμίνη D από το στόμα.

Συστάσεις, μεσημέρι ήλιο/προστασία, παραμονή στη σκιά, φορώντας προστατευτικά ρούχα. Πολύτιμες είναι τακτικές, αλλά πολύ μέτρια σε χρόνο παραμονή στον ήλιο και, προαιρετικά, κατάλληλα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν υπόψη την ιδιότητα της βιταμίνης D ».

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)