Φλεβολογία

Κιρσοί :

Ανάλογα με την εμφάνιση της νόσου υποδιαιρείται ως εξής:

Α Πρωτεύον ιδιοπαθής φλεβική ανεπάρκεια, που προκαλείται από γενετική επιδεκτικότητα σε αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος (περίπου 95 % των περιπτώσεων).

Β Δευτερεύων φλεβική ανεπάρκεια, οφείλεται σε άλλες ασθένειες όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, με σχηματισμό ενός κυκλώματος παράκαμψης για το επιφανειακό φλεβικό σύστημα (περίπου 5 % των περιπτώσεων).

Η αιτία της ιδιοπαθούς ανεπάρκειας είναι μια εκ γενετής ανεπάρκεια του φλεβικού τοιχώματος ή του συνδετικού ιστού. Το αίμα μεταφέρεται προς την καρδιά με την αντλία των μυών ενάντια στη βαρύτητα. Όταν οι τοίχοι της φλέβας είναι αδύναμοι, ο περιβάλλων ιστός, μετά από λίγη πίεση, συσσωρεύεται και όταν η κίνηση των ποδιών λείπει, π.χ. μέσω δραστηριοτήτων που απαιτούν παρατεταμένη ορθοστασία, περισσότερο αίμα παραμένει στα πόδια. Οι φλέβες τεντώνονται μέχρι να είναι μέχρι στιγμής, ότι οι φλεβικές βαλβίδες δεν είναι πλέον μεταξύ τους κοντά. Οι βαλβίδες αποτελούνται απο δύο πέταλα και επιτρέπουν την διέλευση του αίματος μόνο προς μια κατεύθυνση. Μια υγιής βαλβίδα στις φλέβες των ποδιών επιτρέπει την διέλευση του αίματος με κατεύθυνση απο τα δάκτυλα των ποδιών προς την καρδιά και μόνο και όχι αντίστροφα. Σε ανεπάρκεια της φλέβας και της βαλβίδας το αίμα ρέει ακολουθώντας την κατεύθυνση του ποδιού, και όχι προς την καρδιά. Οι κιρσοί προκαλούνται από την εκροή του αίματος διαμέσου των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων. Συνέπειες είναι οίδημα (πρήξιμο στα πόδια), αίσθημα βάρους, φαγούρα ή νυχτερινές κράμπες των ποδιών. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε έκζεμα (δερματίτιδα στάσης), φλεγμονή των επιφανειακών φλεβών (επιπολής θρόμβωση), ή βαθιά (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και μέχρι έλκος (« ανοικτό πόδι »).

Η ανώτατη θέση της ανεπάρκειας (proximal insufficiency point: εγγύτερο σημείο ανεπάρκειας: ΡΙΡ), που οδηγεί στην αναστροφή της ροής του φλεβικού αίματος προσδιορίζεται κυρίως με τη χρήση του υπερηχογραφήματος /duplex/ κωδικοποιημένο σε χρώμα.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH