Φιλοσοφία

hygeia-concept-1036a

Μέσω της πρόληψης, για παράδειγμα, με μια ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική και πνευματική δραστηριότητα, μπορεί να υποστηριχθεί η αρμονία στον άνθρωπο.

«νους υγιής εν σώματι υγιή» νους_υγιής_εν_σώματι_υγιεί

Η υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. “(WHO 1948)

Υγεία

Υγεία ( gr.Ὑγίεια ή Ὑγεία – «Υγεία» ), στην ελληνική μυθολογία, ήταν μια από τις κόρες του Ασκληπιού. Οι αδελφές της ήταν η Πανάκεια και Ιασώ. Είναι μια θεά της υγείας, μέσω του κατάλληλου τρόπου ζωής και διατροφής. Αυτός είναι ο πλέον ελπιδοφόρος τρόπος για την υγεία.

Το όνομά της καλείται στην αρχή του όρκου του Ιπποκράτη:

Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν καὶ Ἀσκληπιὸν καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας … ” Ορκίζομαι στον Απόλλωνα τον ιατρό και Ασκληπιό (Ἀσκληπιός), Υγεία και Πανάκεια και όλους τους θεούς και τις θεές …Ιπποκράτης (c.C5th C4th π.Χ.)

giota11 thalassa-11

 

 

 

Υγεία, η έννοια της Υγείας και του Ιπποκράτη (βλ. Φιλοσοφία), μεταφράζεται στην εποχή μας ως Wellness: καλή υγεία, με την ολιστική της έννοια.

Η έννοια της ευεξίας περιλαμβάνει: Ο τρόπος ζωής βασίζεται στην ευημερία, τη διασκέδαση και καλή φυσική κατάσταση. Υπάρχουν μέθοδοι και εφαρμογές για να βελτιώσει κάποιος τη φυσική, νοητική ή συναισθηματική ευεξία του. Για παράδειγμα με μασάζ, διατροφική συνείδηση, φυσική κατάσταση, διαχείριση του άγχους, μπορεί να επιτυχηθεί η ευημερία και ικανοποίηση. Σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση, θεωρούμε ως ευεξία την αρμονία του σώματος, του νου και της ψυχής. Μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως αναλογική ομοιόσταση.

Wellness/ευεξία μπορεί επίσης να περιγραφεί ως μια κατάσταση υγείας και ευτυχίας. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, έχουν από καιρό αναγνωριστεί τουλάχιστον από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάσταση ευημερίας, ο καθένας θα πρέπει να εργαστεί για τους καθοριστικούς παράγοντες της. Οι καθοριστικοί παράγοντες για την ευεξία σε διάφορες διαστάσεις μπορεί να είναι: η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και η κατάσταση της σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής, πνευματικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής υγείας, οπως επίσης ενα καλό εργασιακό περιβάλλον.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH