Ακμή

Ακμή

H ακμή (= ανάπτυξη) είναι μια φλεγμονώδης νόσος των σμηγματογόνων αδένων.

Συνήθως αρχίζει κατά την εφηβεία μεταξύ του 10ου και 13 έτους. Και διαρκεί για πέντε έως δέκα χρόνια, σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και μετά τα 30 χρόνια ή ακόμη περισσότερο. Εμφανίζεται κυρίως στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος όπως το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, την πλάτη και σπάνια στους βραχίονες ή στον αυχένα. Η αιτία της ακμής είναι ασαφής. Διάφοροι παράγοντες φαίνεται να οδηγούν στη δημιουργία αυτής της διαταραχής του δέρματος ή τουλάχιστον να παίξουν ένα ευνοϊκό ρόλο:

1 Γενετική προδιάθεση για λιπαρό δέρμα
2 ορμονικές (ανδρογόνων) με ελεγχόμενη παραγωγή σμήγματος με διέγερση των
σμηγματογόνων αδένων (λιπαρό δέρμα)
3 απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων → εμφάνιση από σπυράκια
4 πολλαπλασιασμό βακτηρίων της ακμής στο δέρμα και τους σμηγματογόνους αδένες
5  σπυράκια από χρήση ουσιών (ορισμένα καλλυντικά, έλαια, ιώδιο, χλώριο βρώμιο)
6 λήψη ορισμένων φαρμάκων: Υψηλές δόσεις βιταμίνης Β, το λίθιο, βαρβιτουρικά , κλπ.    το κάπνισμα, το στρες, την έλλειψη ύπνου

Μορφές της ακμής:

Ανάλογα με την επικράτηση των μεμονωμένων αλλοιώσεων ακμής και τη σοβαρότητα υπάρχουν οι ακόλουθες μορφές της ακμής:

Η κοινή ακμή
Η κυστική ακμή
Η μετεφηβική ακμή
Η βλατιδοφλυκταινώδης ακμή
Η φαγεσωρική ακμή

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι πάντοτε ατομική και εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη θέση της ακμής σας. Είναι είτε εξωτερική (τοπική), ή επιπρόσθετα με ένα φάρμακο για συστημική νοσηλεία. Σημαντικό για την επιλογή της τοπικής θεραπείας είναι ένας λογικός συνδυασμός των δραστικών συστατικών που αλληλοσυμπληρώνονται. Ως συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή είναι ιδιαίτερα κατάλληλα ο καθαρισμός και η φροντίδα του δέρματος με ειδικά σχεδιασμένα για την ακμή – επιρρεπείς προϊόντα δέρματος, πράγμα που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.

1 Η αυξημένη ροή σμήγματος αντιμετωπίζεται με συχνό καθαρισμό απολίπανσης, συνθετικά μείγματα, διαλύματα αλκοόλης και φάρμακα (όπως οξύ βιταμίνης Α, παρασκευάσματα για ξήρανση).

2 Η κερατινοποίηση του θυλακίου (πόρου) επηρεάζεται με λειαντικά σωματίδια (ξεφλούδισμα) ή φάρμακο (βιταμίνη Α οξύ, σαλικυλικό οξύ).

3 Η φλεγμονή αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία ή  χορήγηση αντιβιοτικών (κλινδαμυκίνη, τετρακυκλίνη, ερυθρομυκίνη) και τοπικά παρασκευάσματα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου. Τα αντιβιοτικά μπορεί να απαιτούνται σε χαμηλή δόση επί μακρό χρονικό διάστημα.

4 Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις,  οξύ βιταμίνης Α // ισοτρετινοΐνη ///προστίθεται εσωτερικά. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (6 μήνες – 1 έτος). Αλλά απαιτεί ακριβή τήρηση των οδηγιών θεραπείας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κάθε 4 εβδομάδες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια εξέταση αίματος και ένα τεστ εγκυμοσύνης. Έκθεση στον ήλιο και η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να μειωθεί.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH