Αισθητική

Αισθητική

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο όργανο στο σώμα μας. Είναι περίπου 1,5-2 τετραγωνικά μέτρα και έχει βάρος περίπου 3 κιλά. Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος, υπάρχουν τρία εκατομμύρια κύτταρα και δέκα τρίχες, δεκαπέντε σμηγματογόνοι αδένες, τρεια αιμοφόρα αγγεία και δώδεκα νεύρα.

(Για τα κείμενα και τις εικόνες έγινε χρήση βιβλίων, δημοσιεύσεις, κατευθυντήριες γραμμές για παράδειγμα awmf.org και εισφορές συνάδελφων)

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες;

Με την ηλικία το δέρμα και ιδιαίτερα το δέρμα του προσώπου είναι ζαρωμένο. Αυτή η φυσική διαδικασία γήρανσης του ελαστικού και απώλεια κολλαγόνου, αφενός, κληρονομείται και είναι η “εσωτερική γήρανση» (ενδογενής γήρανση) (ξηρή, τραχύ, χαλάρωση του δέρματος, λεπτές γραμμές), και το άλλο από επιδράσεις εξωτερικές “εξωτερική γήρανση” (εξωγενής γήρανση).

 Ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας είναι το υπεριώδες φως. Μεταξύ άλλων φυσικές επιδράσεις όπως το κρύο, ζέστη ή άνεμος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ρυτίδων παίζει κυρίως ο τρόπος ζωής με το κάπνισμα τσιγάρων, η έλλειψη ύπνου, διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και βιταμίνες, η έλλειψη άσκησης. Έτσι, υπάρχουν κηλίδες, διεσταλμένες φλέβες, βαθιές ρυτίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις.

 Με εσωτερικές ή εξωτερικές επιδράσεις (π.χ. ακτινοβολία UV), δημιουργούνται οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες. Είναι εξαιρετικά αντιδραστικές και έχουν μια ισχυρή τάση να συνδυάζονται με άλλα άτομα ή μόρια, τα μόρια πρωτεΐνης και κυτταρικών δομών. Αυτό οδηγεί σε κυτταρική βλάβη ή ακόμα και σε θάνατο κυττάρου. Από τις ελεύθερες ρίζες προκαλείται βλάβη του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθη μετασχηματισμό των κυττάρων (π.χ. υπεριώδες φως). Ως εκ τούτου, προκαλείται από χρόνιο UV φως επιρροή και οι καρκινικές βλάβες του δέρματος (ακτινικές υπερκερατώσεις, φακίδες) και, τέλος,  καρκίνου του δέρματος.

 Ανεξάρτητα, προκαλούν οι μυς του προσώπου δυναμικές ρυτίδες. Στην πορεία της ζωής, ωστόσο, όλο και περισότερο αναπτύσονται δυναμικές μόνιμες ρυτίδες. Ανάλογα με τις ρυτίδες, το βάθος και τη θέση των ρυτίδων υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH